Software Design & Architecture

Wat houdt het in?

Software Design & Architecture is het vakgebied waarin architectuur wordt vastgelegd, uitgedragen en bewaakt en waarin systemen worden ontworpen conform de eisen en wensen van de klant. Met Architectuurprincipes, patronen, standaarden en richtlijnen leggen de architecten de basis voor de ontwikkelteams om op een efficiënte en kwalitatief hoogstaande manier software te ontwerpen en te bouwen.

Hoe pakken wij het aan?

Onze architecten hebben jarenlange ervaring in het opstellen van specificaties van grote (financiële) systemen, zowel in de vorm van functionele en niet-functionele eisen. Hierbij maken zij gebruik van standaarden als TOGAF, Archimate, UML, BPMN, ISO-25010 en Volere.

Architect word je niet zomaar. Het is voor ons klip en klaar dat je eerst een forse periode in de "ontwikkelmodder" moet hebben gestaan, voordat je toe bent aan een architecten rol.

Binnen het Software Design & Architecture werkgebied, wordt onder meer gewerkt met de volgende rollen
Software Designer

Als Software Designer (ontwerper) vertaal je de eisen en wensen van de klant naar daadwerkelijke oplossingen. Je analyseert de bestaande en de gewenste situatie en maakt een ontwerp op basis waarvan Software Developers kunnen bouwen en testers kunnen testen.

Software Architect

Als Software Architect is het jouw taak om de technische architectuur vast te stellen en de juiste afwegingen te maken tussen technische/niet-technische en korte/lange termijn belangen. Je bent in jouw aandachtsgebied op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je helpt ontwikkelteams kwaliteits software te realiseren.

Solution Architect

Als Solution Architect ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de oplossing die aan de klant wordt geleverd. Je overziet het geheel van technologieën, platforms en methodieken, begrijpt de toekomstplannen van de business en IT en zorg je ervoor dat de gekozen oplossing daar goed opaansluit. Je hebt te maken met veel stakeholders die je op een lijn probeert te krijgen.

Enterprise Architect

Als Enterprise Architect stel je het architectuurbeleid op en ben je verantwoordelijk voor het identificeren van de toekomstige staat van de IT-omgeving van de organisatie. Je ontwikkelt samen met de business en collega-architecten roadmaps en helpt de teams om hier naartoe te werken.

Meer weten over onze kennisgebieden?