Bart-Jan over zijn rol bij Defensie

"We hebben met ons team mooie prestaties geleverd. Eén daarvan was de overgang van handmatige uitrol naar geautomatiseerde uitrol met Azure DevOps. Daarmee waren we één van de eersten binnen Defensie."

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Bart-Jan Brouwer en ik ben geboren en getogen in Friesland. Twee jaar geleden zijn we - mijn vrouw Annet en ik - vanuit Leusden naar Ruinen verhuisd. Vroeger heb ik Werktuigbouwkunde gestudeerd en tijdens mijn afstudeerperiode deed ik samen met mijn afstudeermaatje mee aan een prijsvraag die ging over het schrijven van software. Daar wonnen we niet alleen de gedeelde tweede prijs mee, maar dat was voor mij ook het moment waarop ik me realiseerde hoe boeiend ik software vind.

Na mijn opleiding heb ik eerst vijf jaar bij machinefabrieken gewerkt. Gaandeweg verschoven mijn functies steeds meer richting het gebied van software-development en sinds 2000 ben ik daar fulltime in werkzaam. Ik ben altijd gedetacheerd geweest - soms voor kortere, soms voor langere tijd - bij banken, verzekeraars, overheidsinstanties en dergelijke. Tussendoor heb ik ook nog een korte tijd les gegeven aan software-developers in India.

In mijn vrije tijd houd ik van motorrijden en daarnaast ben ik fanatiek sportschutter. Vorig jaar werd ik Nederlands kampioen op de discipline dynamisch militair geweer. Verder ben ik actief als reservist bij de Nationale Reserve, waar ik eerst tien jaar groepscommandant ben geweest en nu stafmedewerker ben op de ICT-afdeling.

Hoe lang zit je al bij Defensie en wat doe je hier precies?

Vanuit NewExperts werk ik inmiddels 2,5 jaar voor Defensie. Ik zit hier in het team dat onderhoud pleegt en functionele uitbreidingen aanbrengt. We onderhouden hier een CMS waarin we alle softwareproducten van Defensie registreren en op welke hardware dit draait.

De focus ligt eigenlijk op drie vragen: welke softwareproducten hebben we, hoe zijn deze opgebouwd en zijn deze onderliggende onderdelen uptodate? Op dit moment is defensie bezig om de ict omgeving te migreren naar de cloud. Het cms systeem geeft hierbij aan welke producten moeten overgezet en wat hierbij komt kijken.

Bart-Jan over zijn rol bij Defensie

Waarom past dit project goed bij je?

Vooral de veelzijdigheid spreekt me erg aan. Je werkt niet alleen aan de frontend of alleen aan de backend, maar je bent met beide bezig. In mijn geval werk ik vooral aan de backend en ben ik in mindere mate met de frontend bezig. Je bent met veel verschillende aspecten van het vak bezig en die veelzijdigheid maakt het werk erg leuk.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Dat je met zoveel verschillende dingen bezig bent en op zoveel verschillende terreinen je kwaliteiten kunt inzetten. Die veelzijdigheid maakt dat ik elke dag weer met plezier naar mijn werk ga. Straks gaan we bijvoorbeeld nieuwe koppelingen bouwen waarmee we nieuwe data verzamelen voor partijen die daar belang bij hebben.

We beschikken als spelers van NewExperts over brede kennis, waardoor we veelzijdig inzetbaar zijn.

Wat is één van de mooiste resultaten die je hier hebt gerealiseerd?

We hebben een nieuwe rest-API gebouwd in .NET Core. Deze rest-API verwerkt relatief grote hoeveelheden transacties en dan is het mooi om te zien dat de rest-API doet wat ‘ie moet doen als het gaat om bijvoorbeeld performance, functionaliteit, beveiliging. Dat geeft veel voldoening. Daarnaast hebben we met ons team ook nog andere mooie prestaties geleverd. Eén daarvan was de overgang van handmatige uitrol naar geautomatiseerde uitrol met Azure DevOps. Daarmee waren we één van de eersten binnen Defensie.

Hoe maak jij als speler van NewExperts het verschil?

Door mijn brede inzetbaarheid. We beschikken als spelers van NewExperts over brede kennis, waardoor we veelzijdig inzetbaar zijn. Tegelijk hebben we ook weer niet overal verstand van, maar dan is het juist weer fijn om in een team te werken waarin ieder z’n eigen specialiteit heeft. Zo kun je elkaar mooi aanvullen en samen mooie resultaten neerzetten.

Zou je mensen aanraden om ook speler van het NewExperts-team te worden?

Ja, zeker! Het mooie van NewExperts is dat hier veel aandacht is voor je persoonlijke kwaliteiten. Je zoekt samen naar werk wat echt goed bij je past. Wat ook fijn is, is dat je hier veel vrijheid, ruimte en vertrouwen krijgt om dingen op je eigen manier op te lossen. Ook de platte organisatie is een groot voordeel. De lijnen zijn kort en als je iets geregeld wilt krijgen, is dat altijd zo gebeurd. Al met al dus genoeg redenen waarom het heel leuk is om als speler in het team van NewExperts te werken!