De ervaringen van Patrick bij KPN

KPN
"De complexiteit van het project voor de meldkamer van de 112-alarmcentrale spreekt me erg aan; het werk brengt veel uitdaging met zich mee. Daarnaast vind ik de veelzijdigheid ook erg leuk. Je bent hier verantwoordelijk voor meerdere disciplines en die disciplines moet je dus ook allemaal goed beheersen."

Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Patrick Henzen, 38 jaar en ik woon hier een kwartiertje vandaan, in Wijk bij Duurstede. In mijn vrije tijd geniet ik graag van momenten met mijn dochter van 5. Daarnaast sport ik graag, en dan met name hardlopen en mountainbiken. Omdat we hier bij KPN met complexe systemen en complexe scenario’s werken, is het heerlijk om even buiten te zijn en je hoofd leeg te maken. Tegelijk zorgt het er ook voor dat ik fit, scherp en gefocust kan werken.

Mijn passie voor sporten zat er al vroeg in. Na de mavo ging ik dan ook naar het CIOS en hoewel ik het sporten heel leuk vond, begon ik me wel steeds meer af te vragen of het lesgeven wel bij me past. Omdat de wereld van techniek en IT me ook altijd gefascineerd heeft, heb ik daarin ook veel opleidingen gevolgd, waaronder een studie Informatica van 2011 tot 2015. Ik werk al sinds 2007 in de IT en voel me daar heel erg thuis. Het boeit me om te zien hoe dingen werken en hoe je dingen kunt maken.

Hoe lang zit je al bij KPN en wat doe je hier precies?
In 2012 ben ik al bij KPN begonnen als systeembeheerder, waarna ik via een collega in aanraking kwam met het programmeren. In 2016 kwam ik als programmeur terug bij KPN. Vanwege privéomstandigheden besloot ik een jaar later om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan, maar daar begon het te knagen dat ik er te weinig uitdaging vond. Een paar jaar later, in 2020, kwam ik in contact gekomen met Tino, die de allereerste speler van NewExperts was en bij KPN als programmeur werkte. Sindsdien ben ik opnieuw teruggekeerd naar KPN om hier aan de slag te gaan als .net-developer.

Waarom past dit project goed bij je?
Dat zijn eigenlijk meerdere redenen. De complexiteit van het project voor de meldkamer van de 112-alarmcentrale spreekt me erg aan; het werk brengt veel uitdaging met zich mee. Daarnaast vind ik de veelzijdigheid ook erg leuk. Je bent hier verantwoordelijk voor meerdere disciplines en die disciplines moet je dus ook allemaal goed beheersen. Verder motiveert het me dat het project een groot maatschappelijk belang dient. We kunnen op onze plek echt iets betekenen voor de maatschappij. Als je dan een complex probleem hebt opgelost, geeft dat extra voldoening. En wat ik ook erg leuk vind, is dat je hier je creativiteit kwijt kunt. Met je skills kun je digitale systemen bouwen en optimaliseren.

Wat vind je het leukst aan je werk?
De collega’s met wie ik samenwerk. Ik vind het fijn om met meerdere mensen samen te werken en feedback te ontvangen van mijn collega’s. Vier ogen zien immers altijd meer dan twee. Het mooie is dat iedereen hier zo over denkt; we staan allemaal open voor opbouwende feedback en we doen het echt sámen. Uit het verleden weet ik dat dat in de IT niet vanzelfsprekend is. Het samen werken aan een project schept een band en een sterk saamhorigheidsgevoel. Samen zetten we de schouders eronder en samen hebben we een gezamenlijke drive.

Patrick bij KPN

Wat is één van de mooiste resultaten die je hier hebt gerealiseerd?
We zijn een paar jaar geleden live gegaan met nieuw systeem voor de meldkamer van de 112-alarmcentrale. Daar hebben we met een omvangrijk team een jaar of vijf aan gewerkt. In dit project mocht ik draaien aan de knoppen die bepaalden of het systeem naar behoren werkte. Het gaf veel voldoening om te zien dat alles uiteindelijk succesvol functioneerde. Dat vind ik mooi, om te mogen helpen om complexe problemen op te lossen en te zorgen dat alles werkt zoals het is bedoeld.

Hoe maak jij als speler van NewExperts het verschil?
Het is vooral heel fijn om speler te zijn van NewExperts. Je krijgt hier veel flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid om je werk uit te voeren op een manier die bij je past. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om tussen de middag even een stukje te hardlopen. Dat zorgt ervoor dat ik ’s middags dan weer lekker productief ben. Dat je zoveel eigen verantwoordelijkheid krijgt, maakt me heel gemotiveerd en toegewijd om elke dag mijn beste beentje voor te zetten.

Zou je mensen aanraden om ook speler van het NewExperts-team te worden?
Als je intrinsieke motivatie goed is, kan ik dat inderdaad zeker aanbevelen. Wat mij erg aanspreekt, zijn de openheid en de transparantie die je hier vindt. NewExperts denkt in mogelijkheden en geeft je veel eigen verantwoordelijkheid om echt iets bij te kunnen dragen, om echt van betekenis te zijn voor organisaties.